Als burgerraadslid van Maastricht van NU wil ik graag uw aandacht vragen voor een urgente kwestie die van groot belang is voor onze stad en haar omgeving. Zoals ook wordt vermeld in “De Limburger” op zaterdag 17 februari j.l. gaat het hierbij om de verontrustende invasie van de Aziatische hoornaar, en de bedreiging die ze vormen voor onze inheemse flora en fauna.
De opmars van de Aziatische hoornaar is een zorgwekkende ontwikkeling, vooral voor de Europese honingbijen en andere insecten. In tegenstelling tot hun Aziatische tegenhangers hebben Europese honingbijen geen natuurlijke verdedigingsmechanismen tegen de Aziatische hoornaar ontwikkeld. Deze invasieve exoot heeft zich snel verspreid en heeft een verwoestend effect op bijenkolonies, maar ook op andere insectensoorten zoals vlinders, wespen en rupsen. Wat ook weer een alarmerend effect heeft op de aanwezigheid van vogels en de bestuiving van bloemen en gewassen.
Volgens voedingstechnoloog en imker Ramin Delfani uit Maastricht is de Aziatische Hoornaar funest voor de biodiversiteit en het ecosysteem. Want zoals wordt aangegeven in het artikel van De Limburger, groeit de populatie explosief, en is het verwijderen van nesten niet genoeg om verdere schade van ons ecosysteem tegen te gaan. En zeker met name, bij gebrek aan natuurlijke vijanden voor de Aziatische hoornaar, maakt het alleen maar lastiger om de populatie onder controle te houden.
Met dat gezegd hebbend, roept Maastricht van Nu het college dan ook op om adequaat te reageren op deze urgente situatie. Waarbij, wij dus genoodzaakt zijn, met het oog op het preserveren van onze biodiversiteit, de volgende schriftelijke vragen aan uw college te stellen;
-
- Zijn er momenteel concrete maatregelen/middelen die worden genomen om de verspreiding van de Aziatische hoornaar in Maastricht en omgeving tegen te gaan, zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke manier worden deze maatregelen/middelen dan ingezet?
-
- Deze schrijnende situatie, is te groot om kleinschalig aan te pakken, is het college het dan ook met ons eens dat de bestrijding over een groter geografisch gebied moet plaatsvinden?
-
- Heeft het college er al aan gedacht om de samenwerking met andere instanties en gemeenten aan te gaan, om zodoende in de regio een gecoördineerde aanpak van de Aziatische hoornaar te waarborgen?
-
- Heeft het college de juiste intensiverende middelen om de verspreiding van de Aziatische Hoornaar te beheersen/bestrijden, en heeft deze aanpak ook een kans van slagen over een langetermijnperspectief?
4a. Zo niet, bent u dan bereid om meer inspanningen te leveren om de gewenste aanpak te realiseren, om de effectiviteit en continuïteit (van het bestrijden van de Aziatische hoornaar) te waarborgen?
-
- Bent u zich er ook van bewust dat de Europese Unie hier wettelijke kaders aan heeft gesteld om de bestrijding van Aziatische hoornaar te verwerkelijken?
-
- Zou het college ook eventueel in de gelegenheid zijn om EU gelden/subsidies te raadplegen, met het doel om een constructieve aanpak te realiseren?
-
- Is het college op de hoogte dat Belgische imkers inmiddels een beroep kunnen doen op Europese subsidies voor de bestrijding?
Marie-Dieudonné Klassen