Geacht College van Gedeputeerde Staten,
Op 8 januari berichtte L1 Nieuws over de toenemende werkdruk bij de Limburgse politie. Politiechef Jan van Loosbroek gaf aan dat agenten steeds meer tijd besteden aan zorgtaken rondom mensen met psychische problemen. Hierdoor komt de handhaving van openbare orde en veiligheid in het gedrang. Mensen met psychische stoornissen hebben zorg nodig, geen politieoptreden.
Als Lokaal-Limburg maken wij ons zorgen over deze ontwikkeling. De politie moet zich kunnen richten op haar kerntaken, maar door het tekortschieten van de zorg wordt zij te vaak belast met hulpverlening. Dit leidt tot versnippering van de capaciteit en draagt bij aan een gevoel van onveiligheid in onze gemeentes.
Namens Lokaal-Limburg willen wij hierover dan ook de volgende vragen stellen:
Vraag 1
Hoe kan de Provincie een rol spelen in het ondersteunen van de 31 gemeenten bij het aanpakken van hun veiligheidsvraagstukken, zodat er op een verantwoorde manier met deze diverse problematieken wordt omgegaan?
Vraag 2
De Limburgse politie heeft aangegeven dat er 31 verschillende veiligheidswensen zijn van de gemeenten, die met elkaar concurreren. Welke rol kan de Provincie nemen om een gezamenlijke prioriteitenlijst op te stellen en de samenwerking tussen gemeenten en de politie te stroomlijnen om zo de beschikbare capaciteit optimaal in te zetten?
Vraag 3
Is het mogelijk om dit onderwerp gezamenlijk met andere provincies op de agenda van het IPO te zetten, om zo naar een structurele oplossing te zoeken voor de opvang van mensen met psychische problematiek?
Vraag 4
De politie Limburg heeft aangegeven dat er behoefte is aan meer grensoverschrijdende politieteams. Welke rol ziet de Provincie voor zich in het faciliteren van de samenwerking tussen politie in de grensregio’s en het versterken van de capaciteiten van het Limburgse korps in dit verband?
Met vriendelijke groet,
Fractie Lokaal-Limburg
Dré Peters
Raimond Franssen
Marie-Dieudonné Klassen
Joep Verberkt
Hub Schoenmakers
Leon van den Beucken