Lokaal-Limburg stelt schriftelijke vragen inzake beschermingsniveau watermolens bij hoogwater in Limburg.

Geacht College van Gedeputeerde Staten,

Vanochtend publiceerde De Limburger dat watermoleneigenaren in Ittervoort aan de bel trekken bij de Provincie. Zij maken zich zorgen over het ontbreken van adequate bescherming tegen hoogwater, ondanks de grote cultuurhistorische waarde van deze molens. Watermolens worden in toeristische brochures vaak als trekpleister gepresenteerd, maar lijken volgens de eigenaren en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed nauwelijks mee te tellen bij maatregelen tegen wateroverlast. De Provincie Limburg biedt in haar reactie weliswaar een opening om dit onderwerp te betrekken bij de herziening van de Omgevingsvisie en het Provinciaal Waterprogramma, maar concrete acties blijven vooralsnog uit.

Lokaal-Limburg heeft inmiddels gesprekken gevoerd met meerdere betrokkenen, waaronder eigenaren van watermolens en vertegenwoordigers van erfgoedorganisaties. Hieruit blijkt dat de zorgen breed gedragen worden en dat er sprake is van een serieus probleem. Wij maken ons ernstig zorgen over het lot van deze historische watermolens, die onvoldoende beschermd zijn tegen de risico’s van hoogwater.

Naar aanleiding hiervan heeft Lokaal-Limburg de volgende vragen:

1. Waarom hebben watermolens in Limburg bij hoogwater het beschermingsniveau nul, terwijl het gaat om monumenten met aanzienlijke cultuurhistorische waarde?

2. Kan de Provincie concreet aangeven wanneer de herziening van de Omgevingsvisie Limburg en het Provinciaal Waterprogramma zal plaatsvinden en in hoeverre het onderwerp hoogwaterbescherming van watermolens hierbij wordt betrokken?

3. Op welke manier betrekt de Provincie watermoleneigenaren, zoals Willy Moors en Joost van der Stappen, en andere betrokkenen actief bij het beleid en de besluitvorming rondom hoogwaterbescherming? Wordt er structureel met hen gecommuniceerd over mogelijke maatregelen en beleidsaanpassingen?

4. Is de Provincie bereid om maatwerkoplossingen te onderzoeken waarbij de belangen van watermolens, cultuurhistorie en ecologie (zoals vispassages) beter met elkaar kunnen worden gecombineerd? Zo ja, welke stappen worden hierin ondernomen?

5. Erkent de Provincie de problemen waar watermoleneigenaren tegenaan lopen bij het verzekeren van hun eigendom door het ontbreken van een hoogwaternormering? Wat kan de Provincie doen om deze problematiek aan te pakken?

6. In het artikel geeft Waterschap Limburg aan dat watermolens als obstakel worden gezien in de beek. Is het college het eens met deze opvatting? Zo ja, hoe verhoudt dit standpunt zich tot de cultuurhistorische waarde van watermolens?7. 8. Gezien de toenemende wateroverlast als gevolg van klimaatverandering, welke concrete maatregelen ziet de Provincie op korte termijn voor zich om de overstromingsrisico’s voor watermolens te beperken?

7. In Limburg bevinden zich circa vijftig watermolens, waarvan een deel nog in bedrijf is. Ziet de Provincie het belang in van het in stand houden en beschermen van deze molens, zowel vanuit cultureel als economisch perspectief?

Fractie Lokaal-Limburg

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll naar boven